Blog

Lees hier alle laatste blogs.

Een profcontract voor een jeugdspeler, vanaf welke leeftijd kan dat?

Verwachte leestijd: 4 minuten

Voetbal is big business. Daarmee vertel ik je niets nieuws. Scouts van over de hele wereld zijn over de hele wereld op zoek naar jong talent, om ze ook zo jong mogelijk vast te leggen. Ook in Nederland. Maar hoe zit dat eigenlijk? Vanaf welke leeftijd mag je als jeugdspeler een profcontract tekenen? En welke voorwaarden gelden er dan? Je leest het in dit artikel.

Lees meer

Wanneer kan een vereniging een lid royeren of schorsen?

Verwachte leestijd: 3 minuten

Nederland telt ruim 26.000 sportverenigingen. En in totaal zijn er bijna 5,5 miljoen mensen lid van die sportverenigingen. Grote kans dus dat er in de verhouding lid - vereniging wel eens iets (ernstigs) speelt. En dat je als verenigingsbestuur het betreffende lid wil royeren of schorsen. Of het lidmaatschap wilt opzeggen. Maar wanneer kan dat eigenlijk? Je leest er alles over in dit artikel.

Lees meer

Expres verliezen om er zelf beter van te worden: onsportief?

Verwachte leestijd: 4 minuten

Eerder schreef ik al een blog over matchfixing en de gevolgen ervan. Het opzettelijk verliezen van een wedstrijd noemde ik daarin als voorbeeld. Eerder dit jaar was er in een veelbesproken wedstrijd ook sprake van opzettelijk verliezen. Niet omdat dit gevraagd of opgedragen werd door een derde, maar omdat verliezen in het belang van de eigen club was: zo goed mogelijk in de competitie eindigen. BVV Barendrecht verloor namelijk expres de laatste competitiewedstrijd om zo kans te maken op promotie. Was dit onsportief gedrag of het risico en dus gevolg van de competitieregels? In dit blog vertel ik je er meer over.

Lees meer

Matchfixing: dit moet je weten

Verwachte leestijd: 3 minuten

Stel: er komt een wedstrijd aan waarbij er veel op het spel staat. En jij wordt benaderd door een “matchfixer” om deze sportwedstrijd te manipuleren. Je krijgt flink wat geld geboden als jij ervoor zorgt dat jouw team de wedstrijd verliest. Nu sta je voor de keuze: ga je eerlijk en sportief de wedstrijd spelen of ga je in op het aanbod en beïnvloed je de wedstrijd door eenvoudig wat doelpunten van de tegenstander door te laten? In deze blog vertel ik je meer over matchfixing: waar moet je op letten en welke regels gelden er?

Lees meer

Grensoverschrijdend gedrag in de sport: de rol van de advocaat

Verwachte leestijd: 3 minuten

Onlangs is er veel aandacht geweest voor grensoverschrijdend gedrag in de sport en de impact die dit heeft op de betrokken atleten en coaches. Al eerder schreef ik een blog over hoe je grensoverschrijdend gedrag kunt bewijzen. In dit blogartikel zal ik bespreken hoe juridische bijstand in dit soort zaken kan bijdragen aan een oplossing.

Lees meer

De ketenregeling in de sport, wanneer wordt een tijdelijk contract een vast contract?

Verwachte leestijd: 4 minuten

Als werknemer wil je zekerheid hebben als het gaat om werk en inkomen. En met een vast contract heb je het meeste zekerheid. Aan de andere kant willen werkgevers het liefst flexibel blijven, en dus niet altijd voor onbepaalde tijd aan hun medewerkers vastzitten. Om dit spanningsveld in goede banen te leiden is in de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) een regeling voor tijdelijke dienstverbanden opgenomen:de ketenregeling. Maar hoe zit eigenlijk dat in de sport, geldt de ketenregeling ook in de sport of zijn er uitzonderingen mogelijk? Ik leg het je graag uit.

Lees meer

De aanzegvergoeding: wat is het en heb je er ook als sporter recht op?

Verwachte leestijd: 3 minuten

In de sport wordt veel met tijdelijke contracten gewerkt. In veel gevallen wordt dit zelfs voorgeschreven in de reglementen van de sportbonden. Maar aan het al dan niet verlengen van die tijdelijke contracten zijn voor werkgevers verplichtingen verbonden. Zo moeten zij werknemers op tijd laten weten of zij het contract willen verlengen en zo ja, onder welke voorwaarden. In de praktijk gebeurt dit geregeld niet, niet op tijd of niet op de juiste manier. In dat geval is de werkgever de werknemer een aanzegvergoeding verschuldigd. Wat dat is, en of je er als sporter of trainer/coach ook recht op hebt, vertel ik je in dit artikel.

Lees meer

Betaald voetbal en aflopende contracten van spelers en trainers – opletten geblazen

Verwachte leestijd: 3 minuten

Op 30 juni 2023 lopen weer veel contracten van trainers en spelers in het betaald voetbal af. Omdat het in de CAO’s voor het betaald voetbal net even anders is geregeld dan in het reguliere arbeidsrecht, is het voor clubs (en spelers en trainer/coaches) in deze laatste fase van het seizoen even opletten geblazen. Maar waarom eigenlijk?

Lees meer

Grensoverschrijdend gedrag in de sport: hoe bewijs je dat?

Verwachte leestijd: 4 minuten

In een eerder blog over grensoverschrijdend gedrag in de sport heb ik je verteld hoe de tuchtrechtprocedure van het Instituut Sportrechtspraak (ISR) in zijn werk gaat. Als je melding maakt van ongewenst gedrag in de sport is de kans namelijk groot dat je bij dit instituut terechtkomt, aangezien de meeste bonden hun tuchtrechtprocedure hebben uitbesteed aan het ISR. In deze blog wil ik je graag meer vertellen over het bewijs in het sporttuchtrecht.

Lees meer

Contract niet verlengd? Heb je dan ook in de sport recht op transitievergoeding?

Verwachte leestijd: 4 minuten

Hoe professioneler de sport, hoe groter de kans dat je er als sporter, trainer of coach (een deel van) je inkomen mee kan verdienen. Maar als je dat in dienst van een club of team doet, is er dan ook sprake van een arbeidsrechtelijke verhouding? Met alles wat daarbij komt kijken, zoals een transitievergoeding als de club of het team je contract niet verlengt?

Lees meer

Tuchtrechtelijke schorsing: moet de club je salaris doorbetalen?

Verwachte leestijd: 3 minuten

Stel, je bent profbasketballer en tijdens de wedstrijd gooi je uit frustratie de bal in het gezicht van de tegenstander. De basketbalbond schorst je voor de komende twee wedstrijden. Is jouw club dan verplicht om jouw salaris tijdens de schorsing door te betalen? Deelname aan de wedstrijd mag immers niet en daar heeft de club je nu juist voor nodig. In hoeverre de sportclub jouw loon moet doorbetalen, vertel ik je in dit blog.

Lees meer

Mag je een spelerscontract in het voetbal eenzijdig beëindigen?

Verwachte leestijd: 3 minuten

Er is al veel gezegd en geschreven over het afscheid van Daley Blind bij Ajax. De speler en club maakten eind december bekend de arbeidsovereenkomst per 31 december 2022 met wederzijds goedvinden te beëindigen. Daarmee kwam er een einde aan 2 succesvolle periodes van de verdediger bij Ajax, waarin hij maar liefst 333 wedstrijden speelde en (onder meer) 7 keer landskampioen werd. Vervolgens liet Blind zijn kwakkelende oude club toch een beetje in verwarring achter door een contract bij Bayern München te tekenen. Ik laat de sportieve bespiegelingen hierover graag aan de sportjournalistiek. In dit blog geef ik antwoord op de vraag: mag je een spelerscontract in het betaald voetbal eenzijdig beëindigen?

Lees meer

Grensoverschrijdend gedrag in de sport, zo werkt het sporttuchtrecht

Verwachte leestijd: 4 minuten

Grensoverschrijdend gedrag, het is overal aanwezig. In de politiek, de media, binnen bedrijven en - het zal je niet zijn ontgaan - ook in de sport. De laatste tijd hebben we in de krant veel kunnen lezen over onderzoeken in het turnen, het roeien en bij de triatlonbond. En bij het Centrum Veilige Sport en de sportbonden komen jaarlijks honderden meldingen binnen van grensoverschrijdend gedrag. Een omvangrijk probleem dus. Maar stel nu dat jij bent geconfronteerd met grensoverschrijdend gedrag in de sport: waar kan je dat dan melden? En wat gebeurt er daarna? In dit blog vertel ik je er meer over.

Lees meer

Wanneer is iemand aansprakelijk voor letsel in een sport- en spel situatie?

Verwachte leestijd: 4 minuten

In eerdere blogs heb ik je van alles verteld over aansprakelijkheid in sport- en spelsituaties. Zo heb ik je in mijn laatste blog aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden uitgelegd wanneer er nu eigenlijk (nog) sprake is van een sport- en spelsituatie. Uit die voorbeelden bleek dat dit nogal afhankelijk is van de omstandigheden van het geval. In dit blog vertel ik je meer over de vereisten voor aansprakelijkheid in sport- en spelsituaties.

Lees meer

Wanneer is er nog sprake van een sport- of spelsituatie?

Verwachte leestijd: 4 minuten

Na een gewonnen partijtje tafeltennis loopt een speler naar zijn teamgenoot, die tijdens de wedstrijd de telling heeft verzorgd. Zij steekt haar hand op voor een high five maar hij geeft haar een boks, waardoor zij letsel aan een zenuw van haar hand oploopt. Best onhandig, want ze is tandarts en nu kan ze een aantal weken niet werken. Als zij haar teamgenoot aansprakelijk stelt voor de schade komt de vraag aan de orde of hier (nog) wel sprake was van een sport- of spelsituatie.

Lees meer

Aansprakelijkheid van sportverenigingen & organisatoren

Verwachte leestijd: 3 minuten

In een eerder blog vertelde ik je alles over de aansprakelijkheid bij sport en spel. Ging het in dat blog vooral over de deelnemers die elkaar over en weer letsel bezorgen, in deze blog vertel ik je meer over de aansprakelijkheid van sportverenigingen en organisatoren van sportevenementen. Zij kunnen namelijk aansprakelijk zijn voor het letsel dat je oploopt tijdens een training, toernooi of evenement.

Lees meer

Aansprakelijkheid bij sport en spel, zo werkt het

Verwachte leestijd: 4 minuten

Stel, in de roerige tweede helft van een pot voetbal word je het slachtoffer van een bikkelharde tackel van je tegenstander. Was hij domweg te laat of was het een doelbewuste actie om je met een beenbreuk het veld uit te werken? Of stel, tijdens de massasprint van een wielerwedstrijd wijkt een van je concurrenten veel te ver van zijn lijn af, waardoor jij valt en met ernstig letsel naar de eerste hulp moet. Of stel, tijdens een fanatiek potje padel ben jij je tegenstander te slim af. Uit kwaadheid slaat hij de bal weg. En die bal stuitert zo in je oog. Niet opzettelijk, wel ontzettend lomp. Want nu heb je ernstig oogletsel.

Lees meer

Zoek je een advocaat sportrecht?

Neem meteen contact op met mr. Colin Burger om vrijblijvend jouw juridische vraag of uitdaging te bespreken. Bel 06-47134696 of mail naar colin@magnussportslaw.nl.