De aanzegverplichting
In de wet staat dat werkgevers een aanzegverplichting hebben. Dit betekent dat zij werknemers met een tijdelijk contract uiterlijk één maand voor het einde van het contract moeten laten weten of zij het contract willen verlengen en zo ja, onder welke voorwaarden. Het doel hiervan is om werknemers op tijd duidelijkheid te geven, zodat zij zich bij beëindiging van het contract kunnen gaan richten op ander werk.
Let op: de aanzegverplichting geldt alleen voor tijdelijke contracten met een looptijd van zes maanden of langer en waarvan het einde is gesteld op een kalenderdatum.
Eindigt een contract bijvoorbeeld op 30 juni 2023? Dan moet de werkgever uiterlijk op uiterlijk 31 mei 2023 aanzeggen. In oktober 2022 heeft de Hoge Raad (de hoogste rechter in ons land) bepaald dat dit altijd schriftelijk moet gebeuren. Een mondelinge of impliciete kennisgeving is dus niet voldoende. Het is overigens wel toegestaan om de aanzegging al in het contract op te nemen.
Aanzegvergoeding
Zegt een werkgever niet, te laat of niet schriftelijk aan? Dan is hij de werknemer een boete verschuldigd. Dit noemen we de aanzegvergoeding. Hoe hoog deze vergoeding is hangt van hoeveel dagen de werkgever te laat is met de schriftelijke aanzegging:
- Is hij (meer dan) een maand te laat? Dan bedraagt de aanzegvergoeding één bruto maandsalaris.
- Is de werkgever een gedeelte van een maand te laat? Dan is hij de aanzegvergoeding naar rato verschuldigd. Stel, jouw werkgever is 10 dagen te laat, dan is de vergoeding gelijk aan het bedrag aan loon over tien dagen.
Let op: ook als de werkgever het contract wél verlengt, maar dit te laat of niet schriftelijk doet, is hij een aanzegvergoeding verschuldigd.
De vergoeding is onder meer níet verschuldigd als de werkgever failliet gaat of aan hem surseance van betaling is verleend.
De aanzegvergoeding in de sport
Werk jij in de sport, met een tijdelijk contract van zes maanden of meer? Dan zijn de regels over de aanzegverplichting ook op jou van toepassing. En heb je dus recht op een aanzegvergoeding als jouw werkgever niet, niet tijdig of niet schriftelijk heeft aangezegd.
Afwijkende regels in het betaald voetbal
Let op: voor spelers en trainer/coaches in het betaald voetbal met een verlengd tijdelijk contract gelden afwijkende regels. Werkgevers hebben, als zij het contract van deze categorie werknemers niet willen verlengen, een andere aanzegtermijn. Ook moet de aanzegging per aangetekend schrijven worden gedaan. Daarnaast is de consequentie van het niet voldoen aan de aanzegtermijn ook anders. Daarover lees je hier meer.
Lees ook: Contract niet verlengd? Heb je dan ook in de sport recht op transitievergoeding?
Vragen over de aanzegvergoeding?
Heb je vragen over dit onderwerp? Of ben je benieuwd of jij recht hebt op een aanzegvergoeding? Neem dan gerust contact met mij op, ik help je graag.
Terug naar het overzicht