Wat is matchfixing?
Er is sprake van matchfixing als de uitslag van een sportwedstrijd volledig of gedeeltelijk wordt bepaald door een deelnemer. Dit kan een speler zijn, maar ook de scheidsrechter. Een matchfixer heeft baat bij de uitslag van bepaalde sportwedstrijden. Door de uitslag van een wedstrijd te manipuleren, kunnen mensen namelijk veel geld verdienen. Bijvoorbeeld door (online) op uitslagen van wedstrijden te gokken. Om de uitslag te manipuleren word je als speler of team omgekocht en krijg je een bepaalde opdracht mee: verliezen, drie doelpunten doorlaten of een penalty missen. Wanneer je betaald wordt om vals te spelen of de uitslag te beïnvloeden is er sprake van omkoping. Omkoping is strafbaar, zowel tuchtrechtelijk als strafrechtelijk. Ook kan dit als onsportief gedrag worden bestempeld.
Sancties
Binnen sportverenigingen gelden tuchtrechtelijke regels. Deze regels zorgen ervoor dat binnen de vereniging en de gehele sportsector, leden (sporters, trainers en wedstrijdleiding) zich aan de gedragsregels houden. Via het tuchtrecht kunnen bij overtreding van de regels bepaalde straffen of sancties opgelegd worden. Denk daarbij aan een boete, schorsing of zelfs royeren van het lidmaatschap. NOC*NSF, de organisatie voor de georganiseerde sport in Nederland, verplicht verenigingen om regels op te nemen ter voorkoming van matchfixing en betting. In de reglementen van jouw sportvereniging kun je dergelijke regels dan ook terugvinden.
Ook via het strafrecht kun je een straf opgelegd krijgen. Het Nederlandse strafrecht kent geen artikel waarin matchfixing is strafbaar gesteld. Wel zijn er strafbare feiten die erop lijken. Denk daarbij aan oplichting, omkoping en dwang. De straffen die daarvoor opgelegd kunnen worden lopen uiteen van een geldboete tot een gevangenisstraf. Het openbaar ministerie kan bij verdenking van matchfixing een onderzoek instellen en zal moeten bewijzen dat er sprake is van bijvoorbeeld oplichting. Er dient daarvoor opzet in het spel te zijn. De opzet is bij matchfixing vaak moeilijk te bewijzen. Heb je de penalty gemist omdat je de bal per ongeluk niet goed raakte, of schoot je expres ver naast de goal?
Ontwikkelingen op het gebied van matchfixing
Sinds 2014 bestaat er een nationaal platform matchfixing. Dit platform zorgt ervoor dat er structureel overleg plaatsvindt tussen de overheid, opsporingspartners, toezichthouders, de kansspelsector en de sport. Het doel van het platform is om informatie uit te wisselen en signalen tijdig op te merken zodat matchfixing beter bestreden kan worden.
Daarnaast is sinds oktober 2021 de Wet Kansspelen op afstand ingegaan. Ook deze wet draagt bij aan samenwerking tussen de verschillende instanties in de hoop dat matchfixing beter aangepakt kan worden.
Verdacht van matchfixing?
Ben je zelf in aanraking gekomen met een matchfixer en/of word je verdacht van het beïnvloeden van een wedstrijd? Neem dan contact met mij op. Samen kunnen we de mogelijkheden doornemen om een eventuele sanctie te voorkomen.
Terug naar het overzicht