Zorgplicht sportverenigingen en organisatoren
Sportverenigingen en organisatoren van evenementen hebben namelijk een zorgplicht. Dit betekent dat zij sporters/deelnemers moeten beschermen tegen gevaarlijke situaties. Het is aan hen om ongevallen zo veel mogelijk te voorkomen en - als zich onverhoopt wel een ongeval voordoet - de ernst van het letsel te beperken. Hierbij geldt: hoe meer gevaar de sporters mogen verwachten, hoe strenger de zorgplicht.
Waar moet je zoal aan denken? Stel, je organiseert een mud run of een obstacle run. Ontzettend gaaf en onwijs populair. Maar ook gevaarlijk, want er doen soms hele families aan mee. En niet iedereen is even goed getraind of zich bewust van de gevaren. Dan is het belangrijk dat je de risico’s in kaart brengt en een aantal voorzorgsmaatregelen neemt. Dat je valnetten ophangt bijvoorbeeld, of een luchtkussen neerlegt, niet-functionele of niet-werkende obstakels verwijdert. Dat je deelnemers van tevoren wijst op de veiligheidsvoorschriften en hen ter plaatse wijst op gevaarlijke situaties. En dat je zorgt dat er een of meer EHBO-ers klaarstaan, voor het geval dat.
En als je bijvoorbeeld een turnvereniging bent, is het niet alleen belangrijk dat je bij gevaarlijke oefeningen genoeg goede matten neerlegt, maar ook dat je zorgt dat er voldoende en ervaren vangers klaarstaan. Heb je een sportschool? Dan moeten de apparaten veilig zijn en goed worden onderhouden. Ook moet je erop toezien dat sporters geen onveilige situaties laten ontstaan, door bijvoorbeeld halters op de vloer te laten slingeren.
Hoe ver gaat de zorgplicht?
Maar hoe ver gaat de zorgplicht van sportverenigingen of organisatoren van een evenement eigenlijk? In het algemeen geldt dat:
- De zorgplicht verder gaat als het risico op gevaarlijke situaties groter is. Zo is het risico op gevaar bij een mud run een stuk groter dan bij een schaaktoernooi.
- De zorgplicht verder gaat als het risico groter is dat potentiële slachtoffers onvoorzichtig zijn. Doen er bijvoorbeeld professionele atleten of kinderen mee?
- De zorgplicht verder gaat als het risico op schade groter is. Als een marathonloper de bocht niet haalt, zal het vaak wel loslopen. Maar als er een monstertruck uit de bocht vliegt is de kans op schade veel groter. Ook voor het publiek.
- Rechters strenger zijn als het eenvoudig was om voorzorgsmaatregelen te nemen.
En hoe zit het met toeschouwers?
Organiseer je een tennistoernooi? Dan hoef je niet zoveel voorzorgsmaatregelen te nemen als bij een motorcrosswedstrijd of de Formule 1. Ook hier geldt: hoe gevaarlijker de sport, hoe meer voorzorgsmaatregelen.
Overigens moet je hierbij wel een onderscheid maken tussen evenementen die vrij toegankelijk zijn en evenementen waarvoor de bezoekers een kaartje moeten kopen. In de eerste situatie geldt uitsluitend de zorgplicht. Bij evenementen waarbij toeschouwers een kaartje moeten kopen, zijn op de verkoop meestal algemene voorwaarden van toepassing. Vaak wordt daarin de aansprakelijkheid van de organisatoren uitgesloten of beperkt. Dan moeten ook de algemene voorwaarden worden meegenomen in de beoordeling. Overigens is het dan wel de vraag hoe redelijke die algemene voorwaarden zijn. Soms is het namelijk niet mogelijk om aansprakelijkheid te beperken of uit te sluiten.
Lees ook: Aansprakelijkheid bij sport en spel, zo werkt het
Conclusie
Als je als vereniging of organisator betrokken bent bij sport, valt het nooit helemaal uit te sluiten dat er een ongeluk gebeurt. Wel moet je zo veel mogelijk doen om een ongeluk zo veel mogelijk te voorkomen en - als er wel iets voorvalt - de schade te beperken. Hoe ver je daarin moet gaan, hangt af van de omstandigheden van het geval.
Heb je vragen over dit onderwerp? Ben jijzelf gewond geraakt of ben je juist aansprakelijk gesteld? Neem dan gerust contact met mij op, ik help je graag.
Terug naar het overzicht