Transitievergoeding
In Nederland staat sinds 2015 in de wet dat je als werknemer recht hebt op een transitievergoeding als je werkgever het dienstverband beëindigt. De werkgever compenseert je met deze vergoeding als het ware voor het ontslag. Ook moet een ontslagvergoeding de overgang (transitie) naar een nieuwe baan mogelijk maken.
De transitievergoeding bedraagt een derde maandsalaris voor elk gewerkt jaar (of een evenredig deel; er moet per dag worden afgerekend), gerekend vanaf de eerste dag van je dienstverband. Werkt jouw club of team met premies en bonussen, zoals in veel sporten gebruikelijk is? Dan heb je vaak een wisselend maandsalaris en wordt de berekening daarop aangepast.
De maximale hoogte van een transitievergoeding is in 2023 € 89.000,- bruto. Ligt het bruto jaarsalaris hoger? Dan bedraagt de transitievergoeding maximaal één jaarsalaris. Kan je werkgever dit bedrag niet in één keer betalen? Dan mag je ook een betalingsregeling (van maximaal 6 maanden) afspreken.
Wanneer heb je recht op transitievergoeding?
Als werknemer heb je recht op transitievergoeding als:
- Je werkgever je arbeidsovereenkomst beëindigt of niet verlengt.
- De arbeidsovereenkomst eindigt of niet wordt voortgezet als gevolg van ernstig verwijtbaar handelen van je werkgever.
Je hebt géén recht op transitievergoeding als je zelf ontslag neemt. Ook niet bij een ontslag op staande voet, als je jonger bent dan 18 jaar en niet meer dan 12 uur per week werkt of de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. En gaat je werkgever failliet? Ook dan heb je geen recht op transitievergoeding.
En hoe zit dat dan in de sport?
Al vanaf de invoering van de transitievergoeding hebben werkgevers in de sport het kabinet gevraagd om een uitzonderingspositie. Zo vonden veel Betaald Voetbalorganisaties (BVO’s) de transitievergoeding in het betaald voetbal haar doel miste, een extra belasting voor BVO’s vormde en een onnodige beloning voor contractspelers opleverde. En in de vrijwilligers- en amateursport, waar vaak met kleine contracten wordt gewerkt, was men van mening dat er veelal sprake is van een uit de hand gelopen hobby. De meeste ‘werknemers’ hebben ook nog een ‘echte’ baan, waardoor een transitievergoeding niet nodig zou zijn.
Toch kwam die uitzonderingspositie er niet. En daarom heb je - als je aan de voorwaarden voldoet - ook als sporter recht op transitievergoeding. Daarvoor overwoog de minister:
‘Als er binnen de amateursportsector voor gekozen wordt om de contracten van de (voetbal)trainers vorm te geven als arbeidsovereenkomst, is het arbeidsrecht van toepassing. Partijen hebben er, ondanks het hobby-karakter van de (bij)baan, dan voor gekozen om de overeenkomst als een arbeidsovereenkomst vorm te geven. Op een arbeidsovereenkomst is het ontslagrecht, en daarmee ook de maatregelen rondom de transitievergoeding, van toepassing. De regering ziet geen aanleiding hier een uitzondering voor te maken. Omdat het in de amateursport vaak gaat om kleine bijbanen, zullen de kosten voor wat betreft de transitievergoeding beperkt blijven. Beëindiging van arbeidsovereenkomsten van een kleine omvang binnen twee jaar zullen daarom niet leiden tot een grote kostenpost voor deze sector.’
Lees ook: De aanzegvergoeding: wat is het en heb je er ook als sporter recht op?
Hoe zit het met terugkerend tijdelijk werk?
In de sport zien we regelmatig dat het contract van een speler, trainer of coach niet wordt verlengd, maar dat werkgever en werknemer tegen het einde van het lopende seizoen wel een nieuw tijdelijk contact voor het nieuwe seizoen sluiten. Dit noemen we ‘terugkerend tijdelijk werk’. In dat geval heb je als werknemer geen recht op transitievergoeding. Voorwaarde is wel dat het nieuwe contract vóór het eindigen van het lopende contract is gesloten en het nieuwe contract uiterlijk zes maanden na het eindigen van het vorige contract ingaat.
Vragen?
Heb je vragen over dit onderwerp? Of ben je benieuwd of jij recht hebt op transitievergoeding? Neem dan gerust contact met mij op, ik help je graag.
Terug naar het overzicht