Terug naar het overzicht

De ketenregeling in de sport, wanneer wordt een tijdelijk contract een vast contract?

Verwachte leestijd: 4 minuten

Als werknemer wil je zekerheid hebben als het gaat om werk en inkomen. En met een vast contract heb je het meeste zekerheid. Aan de andere kant willen werkgevers het liefst flexibel blijven, en dus niet altijd voor onbepaalde tijd aan hun medewerkers vastzitten. Om dit spanningsveld in goede banen te leiden is in de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) een regeling voor tijdelijke dienstverbanden opgenomen:de ketenregeling. Maar hoe zit eigenlijk dat in de sport, geldt de ketenregeling ook in de sport of zijn er uitzonderingen mogelijk? Ik leg het je graag uit.

De ketenregeling

Volgens artikel 7:668a van het Burgerlijk Wetboek (BW) mag jouw werkgever je niet oneindig tijdelijke arbeidsovereenkomsten geven. Je mag als werknemer maximaal voor drie (aaneengesloten) jaren op basis van maximaal drie tijdelijke arbeidsovereenkomsten bij dezelfde werkgever in dienst zijn. Hierna gaat je dienstverband over in een vast dienstverband, een overeenkomst voor onbepaalde tijd. Een belangrijk verschil is dat zowel jij als je werkgever een tijdelijk dienstverband niet zomaar tussentijds kunnen beëindigen. Een vast contract kan je als werknemer beëindigen wanneer je wilt, je hoeft dan alleen rekening te houden met de opzegtermijn.

Drie tijdelijke overeenkomsten in drie jaar dus. Ga je er even tussenuit? Als dit korter is dan zes maanden, dan telt die tussenpoos mee bij de berekening van maximaal drie jaar.

Bijvoorbeeld: je hebt een overeenkomst van een jaar, daarna krijg je nog een overeenkomst van een jaar, dan ga je er vier maanden uit en dan keer je weer terug met een overeenkomst van een jaar. De laatste overeenkomst geldt dan voor onbepaalde tijd omdat je hiermee de drie jaar overschrijdt (de vier maanden tellen mee).

Nu is er een uitzondering mogelijk voor werk dat tijdelijk en terugkerend is. Voor werk dat maximaal negen maanden per jaar gedaan kan worden, geldt dat de tussenpoos verkort wordt naar drie maanden. Denk hierbij aan seizoensarbeid of ijsverkopers.

ketenregeling

De ketenregeling in de sport

Maar hoe zit het nu als je een sporter of trainer bent en tijdelijk in dienst bent van je club? Sport is niet maar negen maanden per jaar te beoefenen. En doorgaans duren de zomerstops korter dan drie maanden. De wet biedt daar dus geen uitkomst. Aan de andere kant: als er in de sport door toedoen van de ketenregeling een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd zou ontstaan, zou je deze arbeidsovereenkomst op elk gewenst moment met een opzegtermijn van een maand kunnen opzeggen. Daar staat dan geen enkele financiële compensatie voor de club tegenover. Dit kan schade toebrengen aan de clubs die deelnemen aan de (inter)nationale competitie en dus voor de sportieve continuïteit moet kunnen vertrouwen op het behoud van spelers. En in het voetbal tast het ook de huidige systematiek van transfervergoedingen bij spelerswisselingen aan. Daardoor kan het voortbestaan van de sector in het gedrang komen.

De oplossing voor deze vraagstukken vind je in de CAO. Het is namelijk mogelijk om bij CAO andere afspraken te maken over de ketenregeling. In een CAO kan de ketenregeling worden verruimd en kunnen bepaalde functies worden uitgesloten. Denk dan aan functies die vanwege de intrinsieke aard uitsluitend verricht kunnen worden in tijdelijk dienstverband, zoals spelers, trainers en coach maar ook de technische staf.

Zo is in de CAO voor contractspelers in het betaald voetbal opgenomen dat er voor maximaal twaalf (!) jaar een tijdelijk dienstverband mag worden aangeboden voordat je als werknemer in vaste dienst komt. Een behoorlijke verruiming ten opzichte van de wettelijke drie jaar.

Sporten met vast dienstverband

Op dit moment is er alleen in het betaald voetbal een uitzondering op de ketenregeling gemaakt. Eerder werd er voor de Tilburgse Trappers (ijshockey) al eens een eigen CAO ingericht met verruiming van de ketenregeling, maar die CAO is nu niet meer geldig. Verschillende sportorganisaties, bijvoorbeeld in het wielrennen en schaatsen, werken daarom ‘gewoon’ met drie tijdelijke overeenkomsten en gaan dan over op een vast dienstverband.

Daarbij zoeken zij soms wel naar creatieve oplossingen om de ketenregeling te omzeilen. Eén daarvan is het ondertekenen van een vaststellingsovereenkomst (VSO) bij het tekenen van de overeenkomst voor onbepaalde tijd. In de VSO is dan opgenomen dat het vaste dienstverband eindigt op een van tevoren vastgesteld datum, bijvoorbeeld aan het einde van het seizoen. Op deze manier proberen werkgevers hun werknemers feitelijk weer in tijdelijke dienst te nemen.

Als jou dit ook overkomt weet je natuurlijk niet goed wat je moet doen. En lijkt het misschien logisch om zo’n VSO te ondertekenen. Maar in de rechtspraak is bepaald dat je werkgever de regels niet op deze manier mag omzeilen.

Vragen?

Heb je vragen over jouw eigen contract? Of wil je weten wat je mogelijkheden zijn? Neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op, ik help je graag.

Terug naar het overzicht

Zoek je een sportrecht advocaat?

Neem contact op met mr. Colin Burger om vrijblijvend jouw juridische vraag of uitdaging te bespreken. Bel 06 47 134 696 of mail naar colin@magnussportslaw.nl