Terug naar het overzicht

Expres verliezen om er zelf beter van te worden: onsportief?

Verwachte leestijd: 4 minuten

Eerder schreef ik al een blog over matchfixing en de gevolgen ervan. Het opzettelijk verliezen van een wedstrijd noemde ik daarin als voorbeeld. Eerder dit jaar was er in een veelbesproken wedstrijd ook sprake van opzettelijk verliezen. Niet omdat dit gevraagd of opgedragen werd door een derde, maar omdat verliezen in het belang van de eigen club was: zo goed mogelijk in de competitie eindigen. BVV Barendrecht verloor namelijk expres de laatste competitiewedstrijd om zo kans te maken op promotie. Was dit onsportief gedrag of het risico en dus gevolg van de competitieregels? In dit blog vertel ik je er meer over.

Verliezen voor promotie

Wat was er aan de hand? Het einde van het seizoen was in zicht en er restte nog één laatste competitieronde. Hierin werden alle wedstrijden tegelijkertijd gespeeld, onder meer om te voorkomen dat er ingespeeld kon worden op standen en uitslagen. BVV Barendrecht stond er goed voor en maakte nog kans om nacompetitie te spelen voor promotie. De stand van de andere te spelen wedstrijden was hierin wel doorslaggevend. Barendrecht stond tot in de 85e minuut met 3-1 voor en leek de wedstrijd te gaan winnen. Totdat een paar minuten voor het eindsignaal bleek dat de kans op nacompetitie alleen nog binnen handbereik lag als zij de wedstrijd zouden verliezen. En wat gebeurde er? Barendrecht verloor in de laatste minuten met 4-3 en mocht met deze puntentelling nacompetitie voor promotie spelen.

Onsportief?

De uitkomst van deze wedstrijd en het handelen van Barendrecht is veelbesproken, ook in de media. Eerder dit jaar mocht ik hierover meepraten in een radio-uitzending van NPO1.

Nu komt het vaker voor dat een laatste wedstrijdronde voor verassende uitslagen zorgt . Dit heeft voornamelijk te maken met de opzet van de competitie en de daarbij horende regels. De vraag die in deze zaak meermaals gesteld werd: was het onsportief van Barendrecht om te verliezen in eigen belang? Sparta Nijkerk vond van wel en tekende protest aan.

Fairplay

In het kader van het fairplay-beginsel, opgenomen in de statuten van de KNVB, heeft de KNVB de uitslag onderzocht. Fairplay komt er kort gezegd op neer dat er eerlijk en sportief wordt gespeeld en dat de regels worden nageleefd. Om een eventuele sanctie te kunnen opleggen moest de KNVB aantonen dat Barendrecht opzettelijk had verloren. Nu was Barendrecht vrij open over de situatie. Het scenario dat er verloren moest worden om het meeste uit de competitie te kunnen halen was vooraf besproken. Toen bleek dat dit scenario zich aandiende, is er besloten om de wedstrijd te verliezen. Ook doken er verschillende beelden op van de gemaakte doelpunten van de tegenstander. Die beelden logen er niet om. De keeper dook opzichtig in de verkeerde hoek of over de bal heen. Mede op basis daarvan besloot de KNVB het gedrag als onsportief te bestempelen en een puntenstraf uit te delen aan Barendrecht. Door deze straf liep Barendrecht de nacompetitie voor promotie naar de tweede divisie mis.

Slachtoffers van het systeem

Hoewel het vast niet de laatste keer is dat zich een dergelijk situatie heeft voorgedaan, heeft de KNVB laten weten het huidige systeem niet aan te passen. Het doel van de opzet van de competitie is het geven van perspectief aan de teams. De huidige regels maken de uitkomst in sommige situatie wellicht iets minder eerlijk, maar zorgen er wel voor dat teams in meerdere fases van de competitie ergens voor kunnen strijden. De nadelen van de competitieregels wegen niet op tegen de voordelen, aldus de KNVB.

Vanuit sportief oogpunt is deze keuze niet onbegrijpelijk. De afspraken die binnen de sportwereld zijn gemaakt moeten nageleefd worden. Het opzettelijk verliezen of beïnvloeden van een wedstrijd hoort daar niet in thuis.

Terug naar het overzicht

Zoek je een sportrecht advocaat?

Neem contact op met mr. Colin Burger om vrijblijvend jouw juridische vraag of uitdaging te bespreken. Bel 06 47 134 696 of mail naar colin@magnussportslaw.nl