Terug naar het overzicht

Grensoverschrijdend gedrag in de sport, zo werkt het sporttuchtrecht

Verwachte leestijd: 4 minuten

Grensoverschrijdend gedrag, het is overal aanwezig. In de politiek, de media, binnen bedrijven en - het zal je niet zijn ontgaan - ook in de sport. De laatste tijd hebben we in de krant veel kunnen lezen over onderzoeken in het turnen, het roeien en bij de triatlonbond. En bij het Centrum Veilige Sport en de sportbonden komen jaarlijks honderden meldingen binnen van grensoverschrijdend gedrag. Een omvangrijk probleem dus. Maar stel nu dat jij bent geconfronteerd met grensoverschrijdend gedrag in de sport: waar kan je dat dan melden? En wat gebeurt er daarna? In dit blog vertel ik je er meer over.

Wat is grensoverschrijdend gedrag?

Maar eerst, wat is grensoverschrijdend gedrag eigenlijk? Grensoverschrijdend gedrag wordt wel gedefinieerd als gedrag waar de ander niet mee instemt. Ongewenst gedrag dus. Daarbij onderscheiden we verschillende soorten ongewenst gedrag: lichamelijk, emotioneel en seksueel ongewenst gedrag.

Volgens het Centrum Veilige Sport gaan in de sport veruit de meeste meldingen over seksueel ongewenst gedrag. Denk dan aan ongewenste aanrakingen, aanrandingen of het ongewenst fotograferen in kleedkamers.

Maar met name in de topsport zien we de laatste tijd ook veel meldingen van lichamelijk en emotioneel ongewenst gedrag. Denk dan aan situaties waarin topsporters zijn geïntimideerd, uitgescholden of vernederd en/of werden uit- of buitengesloten. Er zijn zelfs meldingen gemaakt van fysiek geweld. En hoewel voor topsporters vaak nodig is om hun eigen grenzen op te zoeken, mag het duidelijk zijn dat in deze situaties alle grenzen zijn overschreden.

Grensoverschrijdend gedrag in de sport melden

Maar wat nu als jij geconfronteerd bent met grensoverschrijdend gedrag? Dan is het goed om dit te melden. Hierbij maakt het overigens niet uit of je zelf slachtoffer bent; iedereen die wetenschap heeft van grensoverschrijdend gedrag kan dit melden. Voor sporten, verenigingen en sportbonden die bij NOC*NSF zijn aangesloten, is dit melden georganiseerd. Zo kan je een melding maken bij je vereniging, de bond, het Centrum Veilige Sport en het Instituut Sportrechtspraak (ISR). Je leest er hier meer over.

grensoverschrijdend gedrag

Melding gemaakt, en dan?

Als er sprake is van een (mogelijke) overtreding van de tuchtreglementen van de bond en jij daar een formele melding van maakt, wordt er een tuchtrechtelijk onderzoek gestart. Sommige sportbonden hebben daarvoor een eigen tuchtrechtprocedure, maar de veruit de meeste bonden hebben deze procedure uitbesteed aan het Instituut Sportrechtspraak (ISR).

De tuchtprocedure van het ISR

Het ISR kent twee tuchtreglementen voor grensoverschrijdend gedrag: een algemeen tuchtreglement en een reglement voor seksuele intimidatie. Het ISR heeft ook eigen onderzoekers, aanklagers en een eigen tuchtcommissie en commissie van beroep.

De tuchtprocedure gaat als volgt in zijn werk. Nadat de aanklager een melding heeft ontvangen, beoordeelt hij of hij bevoegd is om de melding in behandeling te nemen en of er sprake is van een (mogelijke) overtreding binnen de sport. Vervolgens besluit hij of hij degene die is beschuldigd (de ‘beschuldigde’) in staat van beschuldiging stelt door een schikkingsvoorstel te doen of de zaak voor te leggen aan de tuchtcommissie. Ook kan hij ervoor kiezen om eerst een vooronderzoek naar de feiten in te stellen. Dit vooronderzoek kan de aanklager zelf uitvoeren of uitbesteden aan een onderzoekscommissie.

Tijdens dit onderzoek worden de melder, eventuele getuigen en de beschuldigde gehoord. Als het onderzoek is afgerond beoordeelt de aanklager of er sprake is van een overtreding en of er voldoende bewijs is. Is dat niet zo? Dan seponeert hij de zaak. Is dat wel het geval? Dan stelt hij de beschuldigde in staat van beschuldiging. Daarbij kan de aanklager een schikkingsvoorstel doen of de zaak voorleggen aan de tuchtcommissie.

Komt de zaak voor de tuchtcommissie? Dan hoort de commissie alle betrokkenen (opnieuw). Als melder kan je verzoeken om los van de beschuldigde gehoord te worden. Na enkele weken volgt de uitspraak. Komt het tot een veroordeling? Dan kan de beschuldigde verschillende straffen opgelegd krijgen: een officiële waarschuwing, een activiteitenverbod, een verbod tot het uitoefenen van bepaalde functies, een schorsing of royement als lid van de sportbond. Tegen deze uitspraak kunnen de aanklager, de beschuldigde én de melder in beroep gaan.

Lees ook: Grensoverschrijdend gedrag in de sport, hoe bewijs je dat?

Vragen over grensoverschrijdend gedrag in de sport?

Heb je hier vragen over? Of kan je hulp gebruiken bij het doen van een melding van ongewenst gedrag? Neem dan gerust contact met mij op, ik help je graag.

Lees ook: Grensoverschrijdend gedrag in de sport, hoe bewijs je dat?

Terug naar het overzicht

Zoek je een sportrecht advocaat?

Neem contact op met mr. Colin Burger om vrijblijvend jouw juridische vraag of uitdaging te bespreken. Bel 06 47 134 696 of mail naar colin@magnussportslaw.nl