Terug naar het overzicht

Mag je een spelerscontract in het voetbal eenzijdig beëindigen?

Verwachte leestijd: 3 minuten

Er is al veel gezegd en geschreven over het afscheid van Daley Blind bij Ajax. De speler en club maakten eind december bekend de arbeidsovereenkomst per 31 december 2022 met wederzijds goedvinden te beëindigen. Daarmee kwam er een einde aan 2 succesvolle periodes van de verdediger bij Ajax, waarin hij maar liefst 333 wedstrijden speelde en (onder meer) 7 keer landskampioen werd. Vervolgens liet Blind zijn kwakkelende oude club toch een beetje in verwarring achter door een contract bij Bayern München te tekenen. Ik laat de sportieve bespiegelingen hierover graag aan de sportjournalistiek. In dit blog geef ik antwoord op de vraag: mag je een spelerscontract in het betaald voetbal eenzijdig beëindigen?

Arbeidsrecht en FIFA-reglementen

In het betaald voetbal komt het regelmatig voor dat een contract voortijdig wordt beëindigd. Nu neemt een spelerscontract een bijzondere positie in ons rechtssysteem in: zowel het Nederlandse arbeidsrecht als de reglementen van de FIFA zijn op het contract van toepassing.

De regels van de FIFA zijn te vinden in de Regulations on the Status and Transfers of Players. In deze regels staat dat een spelerscontract op 3 manieren kan eindigen:

  1. Als de termijn van de arbeidsovereenkomst afloopt.
  2. Met wederzijds goedvinden, zoals in de situatie van Blind en Ajax (overigens is er dan vaak een transfersom in het spel).
  3. Eenzijdig, zowel door de club als door de speler.

Eenzijdige beëindiging door club of speler

Eenzijdige beëindiging door club of speler is alleen mogelijk (zonder schadevergoeding of sportieve sanctie) als er sprake is van een zogenaamde ‘just cause’ (rechtvaardige reden). In zo’n situatie kan het van een van de partijen niet meer worden verlangd dat de arbeidsovereenkomst wordt voortgezet.

Just cause: club

Uit uitspraken van de FIFA blijkt dat een club een ‘just cause’ heeft als:

  • Een speler zich onbehoorlijk gedraagt. Denk hierbij aan drank- of drugsgebruik.
  • Een speler voor langere tijd ongeoorloofd afwezig is.

Just cause: speler

De speler kan een ‘just cause’ hebben om de arbeidsovereenkomst tussentijds te beëindigen als:

  • Het salaris een aantal maanden niet is betaald. Een periode van 2 à3 maanden is hiervoor in de regel voldoende. Het is dan wel van belang dat de speler zelf niets valt te verwijten. Dit betekent dat hij/zij wel altijd op de trainingen en bij de wedstrijden is verschenen, ondanks het uitblijven van salaris.
  • De speler niet mag meetrainen met het eerste team.
  • Een ‘gevestigde’ speler in minder dan 10% van de officiële wedstrijden van de club heeft meegedaan. Of dit daadwerkelijk een ‘just cause’ is, hangt wel af van de omstandigheden van het geval. Zo kan je uit de eis dat het om een ‘gevestigde’ speler moet gaan afleiden dat dit niet geldt voor jeugdspelers die nog niet zijn doorgebroken bij de club. Ook zal er geen sprake zijn van een ‘just cause’ als de speler een groot deel van het seizoen geblesseerd is geweest.

Vragen?

Heb je vragen over dit onderwerp? Of wil je weten wat de mogelijkheden zijn om een lopend contract te beëindigen? Neem dan gerust contact met mij op, ik help je graag.

Terug naar het overzicht

Zoek je een sportrecht advocaat?

Neem contact op met mr. Colin Burger om vrijblijvend jouw juridische vraag of uitdaging te bespreken. Bel 06 47 134 696 of mail naar colin@magnussportslaw.nl