Terug naar het overzicht

Wanneer kan een vereniging een lid royeren of schorsen?

Verwachte leestijd: 3 minuten

Nederland telt ruim 26.000 sportverenigingen. En in totaal zijn er bijna 5,5 miljoen mensen lid van die sportverenigingen. Grote kans dus dat er in de verhouding lid - vereniging wel eens iets (ernstigs) speelt. En dat je als verenigingsbestuur het betreffende lid wil royeren of schorsen. Of het lidmaatschap wilt opzeggen. Maar wanneer kan dat eigenlijk? Je leest er alles over in dit artikel.

Een lid van een vereniging royeren

Als je als bestuur een lid wilt royeren (ook wel ontzetten genoemd), dan mag dat als het lid de vereniging onredelijk benadeelt of handelt in strijd met de verenigingsregels (statuten, reglementen en besluiten). Denk hierbij aan het niet betalen van de contributie. Met het royement komt er een einde aan het lidmaatschap.

Als je besluit iemand te royeren, dan moet je dit op grond van de wet zo snel mogelijk schriftelijk laten weten. Ook moet je daarbij aangeven op welke gronden het royement berust. Is het lid het niet eens met het besluit, dan kan hij gebruikmaken van de beroepsprocedure bij de vereniging zelf (meestal bij de algemene ledenvergadering). Dit beroep moet binnen één maand worden ingesteld. Tijdens de beroepsprocedure is het lid van rechtswege geschorst.

Blijft het besluit in stand, dan staat - via een advocaat - de weg naar de rechter open. De rechter kan dan besluiten dat het royement nietig is. Dat zal het geval zijn als het besluit in strijd is met de wet of de statuten. De rechter kan het royement ook vernietigen. Dat zal hij doen als het besluit in strijd met de redelijkheid en billijkheid tot stand is gekomen.

Een lid van een vereniging schorsen

Voor het schorsen van een lid door een vereniging is in de wet niets geregeld. Bij veel (grotere) verenigingen is hierover wel iets in de statuten opgenomen. Willen jullie dus een tijdelijke maatregel nemen en een lid schorsen? Kijk dan eerst in de statuten of en voor hoe lang dit mogelijk is.

royeren

Het lidmaatschap van de vereniging opzeggen

Als bestuur kun je het lidmaatschap van een lid ook beëindigen of opzeggen. Dit kan:

  • In de gevallen zoals in de statuten van de vereniging omschreven, bijvoorbeeld omdat het lid niet meer aan de vereisten voor het lidmaatschap voldoet.
  • In de gevallen waarin ‘redelijkerwijs van de vereniging niet kan worden gevergd dat zij het lidmaatschap laat voortduren’. Dit is bijvoorbeeld het geval als iemand strafbare feiten heeft gepleegd of zich onheus heeft gedragen tegen andere verenigingsleden. Ik geef toe, het is wel een behoorlijk vage regel. Over een beëindiging om deze reden wordt dan ook regelmatig geprocedeerd.

Is het lid het niet eens met de opzegging? Dan staat alleen een procedure bij de rechter open, behalve als hierover in de statuten iets anders is opgenomen.

Opzeggen of royeren?

Nu zul je misschien denken: opzeggen of royeren, wat maakt het uit? In beide gevallen eindigt het lidmaatschap. Maar een royement is een strafmaatregel en daarmee een zwaardere maatregel dan een opzegging. Bovendien gaat het om verschillende procedures, waarbij je als vereniging aan verschillende formaliteiten moet voldoen.

Het is dus van belang dat je als bestuur een goede belangenafweging maakt en goed kijkt welke maatregel je kunt nemen. Ook moet je hierover duidelijk (schriftelijk!) communiceren met het betreffende lid en de juiste formaliteiten naleven. Doe je dit niet? Dan kan het lid het besluit met succes aanvechten.

Vragen?

Heb je vragen over dit onderwerp? Of wil je dat ik met jullie meekijk naar een concrete casus? Neem dan gerust contact met mij op, ik help je graag

Terug naar het overzicht

Zoek je een sportrecht advocaat?

Neem contact op met mr. Colin Burger om vrijblijvend jouw juridische vraag of uitdaging te bespreken. Bel 06 47 134 696 of mail naar colin@magnussportslaw.nl